İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Asbest fiberli yapıya sahip minerallere verilen genel bir isimdir. Asbest mineralleri ısı ve elektrik geçirmemesi, ısıya direnci, uzun liflerin kolay işlenir olması sebebiyle inşaat, gemi, taşıt, tekstil ve diğer sanayi gibi birçok alanda tercih edilen bir ürün olmuştur.
Asbest yüzyıllar birçok sektörde yaygın biçimde kullanıldığı halde, oluşturduğu sağlık sorunları ve tehlikesi yirminci yüzyılın başlarında anlaşılmaya başlamıştır.
Yıllar içinde asbestin akciğer zarı kanseri ve akciğer kanseri başta olmak üzere ölümcül sağlık sorunlarına doğrudan neden olduğunun saptanmasının ardından birçok ülkede yasaklanmıştır.
Kanserojen bir madde olan Asbest, solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.
Cilde nüfuz etmesin durumunda da ciddi problemler oluşturmaktadır. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi ciddi hastalıklardır.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplar ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, “kesin kanserojen” tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.
Fransa’da asbeste bağlı hastalıklardan her yıl 4000 kişi ölmektedir ve sayı giderek artmaktadır. Uzmanlar Birleşik Krallık’ta 1960 ve 70’lerde asbeste maruz kalmış kişilerden 120.000’den fazlasının akciğer kanseri nedeniyle yakın gelecekte öleceğini öngörmektedirler Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde 90’lı yılların başında asbest üretim ve kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Avrupa Birliği de 2005 yılından itibaren AB’ye üye ülkelerde asbest üretimi ve kullanımını yasaklamıştır.
Asbest’in Kullanıldığı Yerler
Siz değerli müşterilerimize ENAR MÜHENDİSLİK olarak Asbest Söküm Uzmanlarımız ile hizmet sağlamaktayız.